Начало » Чай EARL GRAY (информация)   Моят профил  |  Разгледай количката  |  Завърши поръчката   
Катaлог
- DELI PACK /чай за чашка/
- GRAND PACKS /чай за каничка/
- LOOSE TEA /НАСИПЕН ЧАЙ/
- PYRA PACK /чай в пирамидка/
- АКСЕСОАРИ ALTHAUS
- CIOCONAT /ГОРЕЩИ ШОКОЛАДИ/
- FROZEN /ЛЕДЕНИ КОКТЕЙЛИ ШЕЙКОВЕ/
- КОНЦ. ЗА ТОПЛИ НАПИТКИ GRAN CAFE
- ТОПИНГ "АБРАКАДАБРА"
- УКРАСА ЗА ШОКОЛАД "АБРАКАДАБРА"
- АКСЕСОАРИ ORO CAFFE
- FATTORIA /СЛАЙС ПРОДУКТИ/
- SALUMERIA/цели колбаси/
Бързо търсене


Производители
" N.F.FOOD " S.R.L.
"TENACTA GROUP" S.R.L.
Althaus Tee Vertiebsgesel..
GOLOSITÀ SANNITE s.r.l.
Hanseatic Tea Export GmbH
ORO CAFFE S.R.L.
SORGENTE VALCIMOLIANA S.R..
Върв Тийс ООД
Партньори
Oro Caffe
Най-купувано
01.Минерална вода "DOLOMIA" Exclusive/стъкло/ 0.75 л
02.Минерална вода "DOLOMIA" Exclusive/стъкло/ 0.33 л
03.Минерална вода "DOLOMIA" Classic 0.5 л
04.МЕТАЛНА ЦЕДКА ЗА НАСИПЕН ЧАЙ
05.ПОРЦЕЛАНОВА КАНИЧКА ЗА ЧАЙ (БЯЛА) - 0.4 Л
06.МЕТАЛНА КУТИЯ (СИВА) 250 ГР.
07.Toffee Rooibush /Карамел и ванилия/
08.Essence of fruit
09.Bavarian Mint /баварска мента/
10.CIOCONAT шам фъстък
Чай EARL GRAY (информация)

Наименоването "Ърл Грей" идва от английски език. "Earl Grey" означава буквално "Граф Грей". Много хора смятат (и то погрешно), че "Ърл Грей" е сорт чай. Всъщност, той е съставен от обикновен черен чай, напоен с цитрусовия аромат на бергамот. Това създава силен, тръпчив и освежаващ чай, различен от другите черни чайове.

Името си, чаят дължи на граф Чарлз Грей (1764–1845), британски министър председател. Всеобщо е мнението, че заслугата за създаването на този вид чай е негова, въпреки, че доказателствата за това са оскъдни. Като виден дипломат той пътувал много и винаги носел нови сортове чай, като експериментирал с различни смеси от тях. Може би затова историите за появата на този изискан чай, наречен с неговото име са толкова противоречиви и нееднозначни.

В една от тях се разказва, че граф Грей по време на едно посещение в Китай изпробвал чай с бергамот и взел рецептата за неговото приготвяне. След това, седейки на чаша от новия чай разказвал на своите приятели азиатските си приключения. Многобройните му гости направили чая много популярен.

В друга история, по време на транспортирането на чай от Индия за Англия, в трюма на кораба бъчви с бергамотово масло се излели върху чаените листа. Полученият ароматен чай, нарекли на името на Чарлз Грей, собственик на индийски чаени плантации.

Но има и друга версия за създаването на този вид чай. Според нея, създателят му не е Чарлз Грей, а лорд Джордж Стаунтън, тъй като Чарлз Грей никога не е посещавал лично Китай ?! Лорд Стаунтън донесъл чая в Англия и се опитал да замени китайски горчив портокал от оригиналната рецепта с извлек от бергамот. В подкрепа на тази версия е това, че това цитрусово растение, расте в Италия, а не в Китай и затова китайците няма как да са ароматизирали чая с него ?!

Чарлз Грей е бил министър-председател в периода 1830-1834 и по негово време е приет закона за премахване на робството в Британската империя. Това събитие би трябвало да бъде по-важно, но името на Грей се свързва най-вече с неговия чудесен чай.

Типичният чай тип "Ърл Грей" се приготвя само от черен чай, но това наименование вече се използва за всички видове чай, с добавено масло от бергамот. "Ърл Грей" е чай с много ясно изразен специфичен вкус и аромат. Това се постига като към чаената смес се прибави масло, извлечено от кората на бергамот. Чаят "Ърл Грей" не е просто смес на чай и бергамот. Истинският чай "Ърл Грей" се получава като на връхните листа на чай от високо качество ( т.нар. “orange pico”) се нанесе тънък слой масло от бергамот (Citrus bergamia). В истинския чай “Ърл Грей”, бергамотът служи за да смекчи тръпчивия вкус на черния чай. Обикновено се пие без мляко и захар.

"Ърл Грей" не винаги е съставен от висококачествен чай. Ароматът на бергамота е много силен. Това се използва за прикриване на слабия аромат на нискокачествения черен чай. Когато купувате "Ърл Грей" трябва да бъдете сигурни в качеството на основната съставка - черния чай. "Ърл грей" е предпочитан в Обединеното кралство, Северна Америка, но е лесно да се намери в почти всеки магазин.

Информация

Поръчки и Доставки
Всичко за чай ALTHAUS
Условия за ползване
Отстъпки
История на чая
Лечебни свойства на чая
Зелен чай (информация)
Черен чай (информация)
Чай ASSAM (информация)
Чай EARL GRAY (информация)
Чай ROIBUSH (информация)
Плодов чай (информация)
Приготвяне на чай
Билков чай (информация)
История на ORO CAFFE
За връзка с нас
Количка
Количката е празна
Промоции


Sicilian Orange

Sicilian Orange

26.00лв.
25.00лв.


Royal Pai Mu Tan

Royal Pai Mu Tan

16.00лв.
11.50лв.